Enovas program «Klima- og energisatsinger i industrien» gir støtte til prosjekter som skal bidra til å nå målene om nullutslipp i 2050. Gjennom året lyser Enova ut midler innen ulike tema som dekkes av programmet.
Neste søknadsfrist er 15. april.
Denne gang er det blant annet prosjekter innen utnyttelse av overskuddsenergi og utredning av større spillvarmeprosjekter det gis støtte til.
Enova gir ekstra bonus i rangeringskriteriene til:
- varmepumper som benytter spillvarme som innsatsfaktor for å levere høytemperaturvarme (>80 °C)
- varmepumper der arbeidsmediet har GWP under 100.
- Prosjekter som benytter naturlige arbeidsmedier (f.eks. CO2 eller NH3) vil bli særlig prioritert.
- kraftproduksjon fra spillvarmekilder ned mot 60-70 °C
prosessintegrasjon eller annen utnyttelse av varme inn i en produksjonsprosess - at energien som gjenvinnes i hovedsak (mer enn 60 %) føres tilbake i prosessen, kun i begrenset grad til bygningsoppvarming
- deling av overskuddsvarme som gir økt energifleksibilitet og reduserte effektuttak.
«Industrien har mange varmestrømmer som kan utnyttes til varme- eller kraftformål, men som i dag går til spille. Enova ønsker å stimulere til økt utnyttelse av overskuddsenergi, spesielt gjennom teknologi med overføringsverdi til andre bedrifter», skriver Enova.
Teknologinøytral
De presiserer at spillvarmeressursen må være direkte tilknyttet bedriftens industriproses, avtrekk eller avløp fra produksjonen.
«Vi er åpne for alle former for energigjenvinning som innebærer at overskuddsvarme som ellers går til spille kan utnyttes tilbake i prosessen, samt oppvarmingsformål eller som leveranse til nærliggende virksomheter», skriver Enova.
For utredningsprosjekter er støttebeløpet begrenset til 500.000 kroner og skal dekke maksimalt halvparten av de totale utredningskostnadene.
Grundig utredning
Det er bare bedrifter som har over fem GWh i årlig energiforbruk som kan få støtte til utredning.
«Støtten gis til utredninger og dokumentasjon av konkrete og identifiserte investeringsprosjekt (ikke mulighetsstudier) for utnyttelse av spillvarmen. Prosjektene som utredes må være knyttet til energi-, effekt- og/eller klimagassintensive aktiviteter i industrien, og ha en ambisjon om et klima- eller energiresultat for et framtidig investeringsprosjekt som tilsvarer minst 75 000 kg CO2-ekv/år, minst 250 000 kWh/år, eller et vesentlig redusert behov for effektuttak. Nødvendig instrumentering (loggere, målere) for å kunne gjennomføre utredningen kan inngå i kostnadene, men utgjøre maks 20 % av disse», skriver Enova.
En forutsetning for å få støtte til utredningsprosjekter er at den skal gi et tilstrekkelig grunnlag til å fatte en investeringsbeslutning.
(Foto: Håkon Bjørngård)