Eidsiva Bioenergi har i dag tillatelse til å behandle inntil 20.000 tonn med biomasse i sitt forbrenningsanlegg på Elverum.
Av en søknad til Miljødirektoratet fremgår det at selskapet vil øke den totale kapasiteten med 5.000 tonn.
Mangler kapasitet
«På grunn av økt etterspørsel etter returtre til materialgjenvinning, samt mangel på forbrenningskapasitet for CCA- og kreosotimpregnerte materialer på Østlandet ønsker EidsivaBioenergi å utvide råstoffgrunnlaget til forbrenningsanlegget. Vi ønsker også å være en pådriver for å få større volum returtre til materialgjenvinning, og vil i den sammenheng fokusere på det volumet som uansett ikke kan gå til materialgjenvinning på sikt», skriver selskapet.
Eidsiva Bioenergi ønsker å brenne inntil 6.000 tonn CCA-impregnert og 6.000 tonn kreosotimpregnert trevirke årlig.
I sin søknad opplyser selskapet at de ønsker å tilby lokale løsninger for sluttbehandling av impregnert trevirke. Anlegget påpeker at det vil medføre kortreist og kontrollerbar behandling av avfallet. Årsaken til at Eidsiva vil utvide til behandling av impregnert treverk er det store antallet telefonstolper som skal rives ned.
Telenor-stolper
«Telenor sin satsning på fjerning av telefonstolper i området er også temaer som vi er i dialog om, og sikre kortreist transport til disse mengdene som kommer på bakgrunn av denne satsningen», skriver Eidsiva Bioenergi.
Eidsiva Bioenergi har levert fjernvarme til Elverum siden 90-tallet. Senere er virksomheten utvidet til Lena, Gjøvik, Lillehammer, Hamar, Brumunddal, Moelv, Trysil og Kongsvinger. I 2020 leverer anlegget 57,1 GWh og er landets tredje største fjernvarmeleverandør. I sin søknad påpeker selskapet at fjernvarmen har redusert bruken av strøm og fossile energibærere i området.
Dagens tillatelse gir Eidsiva Bioenergi mulighet til å håndtere inntil 20.000 tonn med RT-flis. Anlegget kan blande inn opptil 2.000 tonn kobberimpregnert trevirke, men opplyser i søknaden at det til nå ikke er mottatt slikt