Mer eksport
Forbrenningsanleggene, Avfall Norge, Norsk Fjernvarme og Samfunnsbedriftene har alle reagert kraftig på avgiftsøkningen og advart mot konsekvensene.Heller ikke Geminor, som har store inntekter fra eksport og import av brennbart avfall, er begeistrert for avgiftsøkningen.
– Dersom avgiften blir vedtatt vil den føre til at det forbrennes mindre avfallsressurser på det norske markedet. Avgiften vil svekke de norske anleggenes konkurranseevne ytterligere, og mer avfall vil som en konsekvens sendes til Sverige. Dette forsterkes også av at norske kommuner vekter pris høyt i offentlige anbud, noe som igjen fører til økt eksport, sier Norge-sjef Kjetil Hausken i Geminor.
Finansdepartementet har anslått at avgiftsøkningen vil redusere utslippene av klimagasser med omkring 50.000 tonn. Det går frem av regjeringens klimastatus og -plan som ble lagt frem sammen med statsbudsjettet.
Avansert regnestykke
«Utslippsvirkningen er beregnet med Finansdepartementets KAJA-modell. KAJA tar utgangspunkt i priselastisisteter for å beregne volumendringene som følger av en økning eller reduksjon i avgiftene. Priselastisitetene er et uttrykk for hvor mange prosent etterspørselen endres når prisen endrer seg med én prosent. Utslippsutviklingen fremover vil også påvirkes av en rekke andre faktorer, slik som aktiviteten i økonomien, avgiftsnivå i andre land og ev. teknologiske endringer. Utslippsvirkningen kan derfor ikke forstås som et anslag på hvor mye utslippene vil endre seg fra et år til et annet, men må forstås som et anslag på hvor mye utslippene kan endres sammenlignet med en situasjon hvor man ikke gjennomførte avgiftsendringen», skriver klima- og miljødepartementet i en epost.De presiserer samtidig at det er usikkerhet knyttet til beregningene, noe som også fremgår Det presiseres at utslippsberegningene er beheftet med usikkerhet». opplyser Klima- og miljødepartementet i en epost.
Forventer mindre avfall
Til grunn for beregningene om 50.000 tonn, anslår departementet at det blir brent 27.490 tonn mindre avfall i Norge etter avgiftsøkningen. Det tilsvarer en nedgang på 1,83 prosent fra i fjor.– Geminor er opptatt av at energigjenvinning blir så bærekraftig som mulig. Ulike avgiftskrav mellom europeiske land skaper ulike konkurransebetingelser, og er derfor ikke spesielt balanserende for markedet. I så måte er ikke avgiftsbelastningene som Regjeringen ønsker å innføre spesielt gunstig, sier CM for Geminor i Norge, Kjetil Hausken.
I Stortinget på nytt
Tidligere i år foreslo Norsk Fjernvarme og avfallsforbrenningsanleggene at avgiften ble utvidet til å omfatte alt restavfall som sendes til forbrenning, også det avfallet som eksporteres til utlandet. En slik flat avgift ville gjøre det mindre attraktivt å sende avfallet til Sverige.SVs Lars Haltbrekken ber nå klima- og miljøministeren vurdere denne muligheten.
«I statsbudsjettet for 2024 foreslår regjeringen å øke CO2 avgiften fra forbrenning av avfall med litt over 85 %. Aktører i forbrenningsbransjen frykter dette vil føre til økt eksport avfall til Sverige, konkurs ved forbrenningsanlegg i Norge og dermed mindre overskuddsvarme til fjernvarme. Hvilke muligheter har Norge til å utvide avgiften til å gjelde restavfall som eksporteres, hvor høy vil den måtte være, samt hva vil provenyet for 2024 være?», skriver Haltbrekken i et spørsmål til klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
(Foto: Ludvig Gundersen)