Avfallet flytter seg
Inntil videre betaler alle norske forbrenningsanlegg en flat utslippsavgift på 238 kroner per tonn avfall. Når gruppeunntaksforordningen endres vil avgiften differensieres mellom anlegg som er underlagt kvoteplikt og de som ikke er det.Fremskrittspartiets Helge André Njåstad besøkte nylig Tafjord Kraftvarme i Ålesund. Tafjord har i perioder måttet bruke strøm for å levere fjernvarme fordi avfallet nå sendes til Sverige istedenfor å brennes lokalt.
Etter besøket stilte han finansministeren et skriftlig spørsmål om avgiften.
– Den er fult ut forståelig at avfallsforbrenningsanleggene reagerer på situasjonen der mer og mer søppel blir kjørt til Sverige og brent der. Det er dette FrP advarte mot når vi ikke ville ha avgiften og nå ser vi at dette er direkte ødeleggende for klima med endå større utslipp, fortalte Njåstad til Avfallsbransjen.no etter besøket i Ålesund.
Njåstad stilte spørsmål til finansministeren om han vil endre avgiften i tråd med forslaget fra Norwaste og Norsk Fjernvarme.
Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemte mot å innføre en særnorsk avgift da partiene var i opposisjon. Etter at de inntok regjeringskontorene har Slagsvold Vedum flere ganger forsvart avgiften.
Teller ikke i det norske utslippsregnskapet
I sitt svar til Njåstad skriver Vedum at avgiften ikke øker de globale utslippene, slik Njåstad hevder.«Eksport og forbrenning av avfall i andre land gir ikke utslipp i det norske utslippsregnskapet, og disse utslippene er derfor ikke omfattet av norsk avgift. Så godt som all eksport av norsk avfall skjer til Sverige og Danmark, der all forbrenning av avfall er omfattet av EUs kvotesystem. Økte utslipp fra svenske og danske anlegg som følge av forbrenning av norsk avfall, vil motsvares av reduserte utslipp fra andre deler av kvotesystemet og dermed ha liten til ingen virkning på globale utslipp. All tungtransport i Norge, Sverige og Danmark er ilagt utslippsavgifter. Videre er Norge en netto importør av varer. Norsk eksport av avfall skjer derfor i stor grad gjennom å utnytte lastebiler som ellers ville kjørt tomme og har derfor liten betydning for utslippene fra tungtransporten», skriver Vedum.
Sverige fjernet sin nasjonale avgift på avfallsforbrenning fra nyttår, med begrunnelsen at den har vist seg å ikke redusere verken utslipp eller avfallsmengdene som brennes. I tilllegg mente den svenske Riksdagen at avfallsforbrenningen var viktig for å ivareta forsyningssikkerheten av kraft og varme. Vedum viser i sitt svar til at alle svenske forbrenningsanlegg er underlagt kvoteplikt og at de derfor har et tyngre avgiftsregime enn de norske.
Ikke til hinder
«Selv om den svenske avgiften er avviklet, betaler norske ikke-kvotepliktige anlegg kun om lag halvparten så mye for sine utslipp som det deres svenske konkurrenter gjør. Avgiften utgjør ingen urimelig konkurranseulempe for norske ikke-kvotepliktige anlegg. Det norske avgiftsnivået bør derfor ikke være til hinder for utnyttelse av lokal overskuddsvarme fra avfallsforbrenningsanlegg», skriver Vedum.Han legger til at regjeringen er i dialog med ESA om å frita kvotepliktige forbrenningsanlegg fra forbrenningsavgift.
(Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor)