Statkraft Varme harboret to testbrønner for lagring av overskuddsvarme til bruk på kalde vinterdager. Vann med en temperatur på mellom 90 og 95 grader pumpes 200 hundre meter ned i grunnfjellet, melder NRK.
– Om sommeren er ikke oppvarmingsbehovet så stort, så da har vi et overskudd som vi ikke kan nyttiggjøre. Derfor vil vi gjennom dette prosjektet se om vi kan lagre den varmen i berget på Ladehammeren, sier prosjektleder Magnus Woll Bjartnes i Statkraft Varme.
Prosjektet gjøres i samarbeid med FME ZEN og Sintef Energi.
Den offisielle oppstarten av prosjektet skjer 8. mai, da kontrakten formelt signeres. Testprosjektet skal gå over tre år og har et budsjett på til sammen 16 millioner kroner.
Sesonglagringen er ment å dekke varmebehovet for den nye bydelen Nyhavna, som er under utbygging. Området er på 340.000 kvadratmeter og består av både boliger og næringsbygg.
«Undersøkelsene viser at de geologiske grunnforholdene rundt disse brønnene vil fungere godt for dette formålet; fjellet er kompakt og det er lite vanngjennomstrømming som kan stikke av med varmen. Løsningen har null CO2-utslipp og etterlater ingen klimaavtrykk. Det stemmer godt overens med planene for Nyhavnaområdet som nullutslippsområde, noe som innebærer at Nyhavna skal være selvforsynt med energi. Hvis planene blir realisert vil det hjelpe Nyhavna med å nå sine klimamål og i neste omgang vil Trondheim kommune komme nærmere å realisere sine», skriver Statkraft Varme på sine nettsider.