Strømproduksjon av grønn hydrogen har et effekttap på opp mot 75 prosent. Det gjør at slik produksjon ikke er lønnsom.
Men nå viser en fersk studie at utnyttelse av spillvarmen kan endre regnestykket.
– Effekttapet blir varme og gjennom å ta vare på dette i et fjernvarmesystem skapes nytte. I prosessen får man også ut oksygen, noe som kan ha en verdi for fjernvarmeselskap i deres forbrenningsovner, sier senior prosjektleder i Rise Anders Wickström til magasinet Energi.
Wickström har ledet studien som er finansiert av Energimyndigheten og Göteborg Energis forskningsstiftelse.
I produksjon av hydrogen med elektrolysører skapes det varme på omkring 70 grader. Det er i utgangspunktet for lavt for bruk i fjernvarme, men temperaturen kan økes blant annet gjennom bruk av varmepumper. Utfordringen er at dette vil kreve investeringer og øke kostnadene ved drift.
Karlstad Energi er et av selskapene som deltar i studien. Der vurderes det å etablere hydrogenproduksjon i tilknytning til kraftvarmeverket Hedenverket.
– Det finnes usikkerhetsfaktorer. Strømprisen er den største kostnaden og der har vi sett store økninger det siste året. Men basert på tidligere normalår er vår vurdering at det går an å produsere hydrogen for omkring 30 kroner kilo dersom man inkluderer ulike sektorkoblinger. Hydrogen Sverige angir at kostnaden ligger rundt 40-60 kroner per kilo. Å få til en lavere kostnad skyldes at vi har med inntekter fra fjernvarme, oksygen og støttetjenester, sier Wickström.
(Foto: DNV)