Enova gir 198,4 millioner kroner i støtte til ni forprosjekter for karbonfangst. Blant prosjektene som tildeles midler er BIRs forbrenningsanlegg i Rådalen, Forus Energigjenvinning, Bioforbrenning Follum og Eidsiva Bioenergi på Trehørningen.
Tid og penger
–Vi har klare tanker om hva som må til for å avkarbonisere Norge gjennom å fjerne punktutslipp. Det kommer til å ta tid, og det kommer til å koste – men Enova utvikler stadig bedre støtteprogrammer og styrket finansiering er på plass. Det vi trenger nå er flere aktører som vil gå foran for å få opp tempoet i den norske omstillinga. Det trengs rett og slett flere prosjekter, sier leder for prosessindustri og karbonfangst i Enova, Arve Solheim.Tildelingen annonseres i forbindelse med en samling i regi av Enova og Norsk Industri i Oslo mandag.
Regjeringen økte Enovas midler med 1,5 milliarder kroner i 2024. Midlene skal brukes til å redusere store punktutslipp. BIR får 28,6 millioner kroner til sitt forprosjekt, Forus Energigjenvinning tildeles 11,3 millioner, Bioforbrenning på Follum får 11,6 millioner, mens Eidsiva Bioenergi får 12,2 millioner.
Stor barriere
– Karbonfangst er en viktig klimaløsning som kan bidra til utslippskutt for flere av de største norske punktutslippene. Dette er komplekse prosjekter, og godt forarbeid er nødvendig for å finne de beste løsningene. Mange norske aktører er langt fremme, og jeg er glad for at Enova kan støtte dem i det viktige forarbeidet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.Administrerende direktør i Enova Nils Kristian Nakstad mener forstudiene, når de er gjennomført, vil gi uvurderlig kunnskap i arbeidet med å utvikle et marked for karbonfangst.
– Dette Enova-programmet er utformet for å bryte ned en stor barriere for utvikling av karbonfangst. Samspillet mellom marked, virkemidler og reguleringer har ikke vært tilstrekkelig for å muliggjøre karbonfangst som en reell klimaløsning i tide til å nå klimamålene innen år 2030. Prosjektene er rett og slett for kostbare, med for høy risiko og stor usikkerhet for selskapene. Derfor er vi glade for å se at støtten som nå tildeles har mobilisert markedet og utløser mange gode og viktige prosjekter. Vi vil følge utviklingen og resultatene tett og med spenning, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.
Oversikt tildelinger til forstudier karbonfangst:
• Kårstø Membran CO2 Removal Plant, Tysvær: 50,0 mNOK• CCS & Energy hub Rana, Rana: 16,8 mNOK
• RÅCCS – Rådalen CCS, Bergen: 28,6 mNOK
• Forprosjekt Forus CO2, Sandnes: 11,3 mNOK
• Bioforbrenning på Follum, Ringerike: 11,6 mNOK
• Eidsiva Bioenergi på Trehørningen, Hamar: 12,2 mNOK
• Equinor Tjeldbergodden Utviklingsplan, Aure: 15,6 mNOK
• NorDAC Kollsnes karbonfangst fra omgivelsesluft, Øygarden: 26,3 mNOK
• Norse Pine – Climeworks Norway DAC Feasability Study, Bergen: 26,0 mNOK
Raskere lønnsomhet for fastlandsindustriens klimakutt
Enova lanserer samtidig støtteprogrammet «Store klima- og energisatsinger i industrien» som skal sørge for at for fastlandsindustrien investerer større i utnyttelse av overskuddsenergi og konvertering fra fossile brensler til fast biobrensel til varmeformål.
– Med støtten – som muliggjør langt større investeringer enn med tidligere programmer – kan Enova bidra til å redusere karbonavtrykket til norsk industri, fremme bruken av fornybare energikilder, og avlaste strømnettet. Støtten skal i samspill med kvoter og CO2-avgifter bidra til at prosjektene oppnår nødvendig lønnsomhet til å realiseres raskt, sier Arve Solheim.