Kraftvarme, eller CHP (Combined heat and Power), er begrepet som brukes når elektrisitet og varme produseres samtidig ved forbrenning av en energikilde.
Varmeproduksjonen i et kraftvarmeanlegg handler om å ta vare på varmen som oppstår under elektrisitetsproduksjonen. På den måten er kraftvarmeprodusjon mye mer energieffektivt enn termisk elektrisitetsproduksjon alene. Der et kraftverk klarer å utnytte 40 - 60 % av energien fra brenslene, klarer et kraftvarmeverk å utnytte over 90 % av energien ved å utnytte spillvarmen som blir til overs. I Europa er store deler av elektrisitetsproduksjonen basert på forbrenning og derfor er satsing på fjernvarme basert på overskuddsvarmen derfra ett av de viktigste energieffektiviseringstiltakene i europeisk sammenheng.
Slik forklarer britiske energi- og miljømyndigheter fordelene ved CHP:
Utfordingen for mange europeiske land er samtidig at mange kraftvarmeverk bruker fossile brensler, som kull og gass, som bidrar til klimagassutslipp. I en framtid hvor stadig mer av europeisk elektrisitetsproduksjon vil komme fra fornybare kilder som sol og vind, vil også fossilbasert CHP komme under press.
I norsk fjernvarme-sammenheng finnes bare ett storskala, fossilbasert kraftvarmeverk. Det ligger i Longyearbyen på Svalbard og er basert på øyas egen kullproduksjon. Fastlands-Norge er nemlig i en ganske unik posisjon i Europa, ettersom vår store tilgang på vannkraft gjør at vi i utgangspunktet ikke har trengt CHP-anlegg for å produsere nok elektrisitet.
Riktignok finnes det kraft- og varmeproduksjon basert på spillvarme fra avfallsforbrenningsanlegg flere steder i Norge, men energiutnyttelsen fra disse anleggene handler om å utnytte spillvarme fra en forbrenning som uansett må finne sted. Uten kraft- og varmeproduksjon, ville spillvarme gå tapt. Elektrisiteten fra disse energigjenvinningsanleggene utgjør under 1% av den samlede kraftproduksjonen i Norge, mens varmen som utnyttes gjerne er hovedenergikilden i de tilknyttede lokale fjernvarmeanleggene.
CHP basert på fornybar bioenergi er vanlig i våre skandinaviske naboland, men ikke i Norge gitt vår tilgang på annen og rimeligere fornybar kraftproduksjon. Det finnes likevel enkelte mindre anlegg også i Norge. Blant annet har Statsbygg tatt bio-CHP i bruk på Campus Evenstad i Hedmark. Anlegget er basert på kjent teknologi fra våre naboland, men var Norges første småskala gassifiseringsanlegg da det ble satt i drift i 2016.
I takt med stadig mer knapphet i kraftsystemet utover 2020-tallet, er det ikke usannsynlig at biobasert CHP kan få en større plass også i Norge. En mulighet er å utstyre eksisterende varmesentraler for fjernvarme med en såkalt organic Rankine cycle-maskin (ORC), som kan produsere strøm fra varme på relativ lave temperaturer. Eidsiva Bioenergi vant innovasjonsprisen på konferansen Fjernvarmedagene Urban Energi i 2021 for sitt ORC-anlegg i Elverum, det første i sitt slag i Norge. Her kan du se en presentasjon av anlegget: