EU-land ikke enige om ny klimaambisjon
21. juni 2019

Polen, Ungarn og Tsjekkia har blokkert et forslag om såkalt klimanøytralitet i 2050 –at EU i 2050 ikke slipper ut mer CO2 enn de fanger.

Det skjedde på et EU-toppmøte i Brussel torsdag kveld hvor de tre nevnte landene – delvis støttet av Estland – blokkerte for en avtale, selv om et meget stort flertall av landene er enige om at 2050-ambisjonen er den helt riktige vegen å gå.

Forut for toppmøtet i Brussel var det kommet vind i seilene for ja-gruppen.  Det skyldtes spesielt at Tyskland tidligere i uken skiftet mening og nå støttet et ja. Flere kilder forventet at dette ville få til reservert østeuropeiske landene til å akseptere avtalen.  

 Den polske statsministeren Mateusz Morawiecki sier, at han blokkerte en avtale for å"beskytte interessene for polske virksomheter og polske borgere". 

I avtaleteksten skriver EU-lederne i stedet, at de vil leve opp til Paris-avtalen som forplikter landene å holde seg under en temperaturstigning på 1,5 grader. Dessuten fremgår det av en fotnote, at et stort flertall av landene mener at man skal leve opp til 2050-ambisjonen, hvis man vil leve opp til Paris-avtalen.

Punktet om et klimanøytralt Europa har stått på EU-ledernes to-do-liste, siden EU-Kommisjonen i november kom med et utspill, som viser hvordan EU-landene kan bli klimanøytrale i 2050.KALENDER