Allierer seg for å forhindre at datasentre fyrer for fuglene
7. januar 2019

Fire sønderjyske kommuner skal opprette et felles energisekretariat, som skal gi råd om hvordan de best kan utnytte overskuddsvarmen fra de planlagte datasentrene til Google og Apple som ellers vil gå til spille.

De fire sønderjyske kommunene Aabenraa, Tønder, Haderslev og Sønderborg er sterkt imot at de fremtidige datasentrene ved Kassø i Abbenraa kommune på Jylland skal sende overskuddsvarmen ut i den danske luften, og har slått seg sammen for å finne nye måter å utnytte overskudsvarmen fra de kommende datasentrene.


Ti millioner til  strategisk planlegging

For å lykkes etablerer kommunene et sekretariat for strategisk energiplanlegging som skal ligge i Aabenraa, som får et budsjett på ti millioner kroner, melder TV Syd. I tillegg til kommunene bidrar Region Syddanmark og det lokale energiselskapets fond, Sydenergifonden, til sekretariatet.


Problemet for kommunene er at Google og Apple har planer om å bygge deres datasentre tett opp til Energinets transformator-stasjon, og dermed til elnettets hoved-motorveg. Til gjengjeld er det langt til fjernvarmenettene i de største sønderjyske byene.

Den lange avstanden har så langt vært en avgjørende faktor for at det kun planlegges å utnytte overskuddsvarmen fra ett av de seks gigantdatasentrene som it-gigantene planlegger å etablere i Danmark.  

Det nye sekretariat skal komme med forslag til hvordan denne nøtten kan knekkes, samtidig som Folketinget har fjernet plikten til å knytte seg til fjernvarmenett.


Vil utnytte ressurser på tvers av kommunegrenser

Det skal under alle omstendigheter skje ved å utnytte ressursene på tvers av alle sønderjyske kommuner, ikke bare datasentre, men også fra slakterier og metallprodusenter.  


Ifølge TV Syd er store varmepumper og felles overføringsnett en del av planleggingen, som kan resultere i en investering på over 1,2 milliarder kroner.

Aabenraas Venstre-ordfører lar seg ikke slå ut av Kassøs plassering på kartet:

—Vi har tidligere fått politikerne på Christiansborg til å fjerne el-avgiften på produksjon av fjernvarme. Den var en hindring. Derfor skal vi også se nærmere på overføringsavgiften så vi blant annet får bedre muligheter til å utnytte vindenergi om natten, sier han til den regionale tv-kanalen. 

Planen er å ansette en prosjektleder fra 1. april som også vil få hjelp av et par medarbeidere for å utarbeide felles kommunale energiplaner. (TVSyd/ing.dk)KALENDER