Øl skal gi fjernvarme på Svalbard
8. januar 2016
I løpet av 2016 håper nystartede Svalbard Bryggeri å levere sine første kilowattimer til fjernvarmenettet i Longyearbyen.
Det er rester fra meskeprosessen, en viktig fase i ølbryggingen, som etterhvert skal bli til varme i hus og bygninger.
– I utgangspunktet var det jo bare øl vi skulle drive med, men vi er nødt til å finne ut av dette på grunn av rammevilkårene som er her, sier ølgründeren Robert Johansen til Svalbardposten.

Lokal varme
Meskeprosessen gir mye tørrstoff som ikke kan slippes ut i Adventfjorden ved bryggeriet og derfor må fraktes ned til fastlandet. Det er en betydelig kostnad.
Derfor kom ideen om å omdanne omtrent 45 tonn overflødig mask fra bryggeriet til varme. I utgangspunktet sendes allerede rundt 100 tonn trevirke med båt til fastlandet for å males opp. Nå vil Johansen male opp dette treverket i en flishugger og bruke det sammen med masket. Masket er allerede testet av ovnprodusenten ETA og det har fungert bra, skriver Svalbardposten.
– For stivelsen er fjernet og det er bare fibrene igjen. Men de hadde litt dårlig tro på det, innrømmer Johansen.

Bruker noe selv
Planen framover er at bryggeriet kjøper en ovn som knyttes til fjernvarmenettet utover mot flyplassen og å utnytte blandingen. Årlig energiproduksjon fra ovnen er beregnet til cirka 600.000 kilowattimer.
– Vi trenger selv 100.000 kilowattimer i fjernvarme i løpet av et år, og har dermed 500.000 kilowattimer til overs, som vi kan kjøre inn på anlegget, sier Robert Johansen.
Investeringen ligger på «et par» millioner, og til nå har Svalbards Miljøvernfond gitt 200.000 kroner i støtte. I tillegg vurderes støtteordninger hos Innovasjon Norge og Enova.
Målet er å ha finansieringen klar i april, og at ovnen er på plass og i drift i løpet av høsten 2016.


(Skjermdump: Svalbardposten)
KALENDER