Boligblokk varmes med spillvarme fra t-banestasjon i Paris
10. januar 2019

For første gang har det vist seg mulig å varme en boligblokk i Paris med gjenvunnet varme fra undergrunnsbanen.  Takket være et godt samarbeid mellom hovedstadens boligbyggelag og sporveisselskap, får beboerne nå nyte godt av et miljøvennlig, effektivt og rimelig varmesystem.

Under ombyggingen av et kontorbygg til boligblokk like ved Pompidou-senteret, konstaterte byggherren Paris Habitat at kjelleren i bygget lå tett ved undergrunns-tunnelen. Det ga ideen om å utnytte varmen fra stasjonen, som aldri blir kald grunnet utstyr som avgir varme som tog som starter og bremser, i tillegg til varme som avgis fra belysningssystemer og store folkemengder.

I stedet for å slippe denne varmen ut til fuglene installerte sporveisselskapet RATP en varmepumpe for å forvarme det vannbårne systemet i de 20 leilighetene som sikrer en temperatur på 19 grader minimum.

– Leieboerne sier selv at det er for varmt i leiligheten, sier vaktmesteren til Le Parisien. Når togene står kan luften på stasjonen likevel være varm nok. Hvis dette ikke er tilfelle vil det lokale varmesystemet i byen besørge varmere vann.


Miljøvennlig, effektivt og rimelig system

Spillvarmen fra metroen er garantert å dekke 35 prosent av behovet i blokken.

—Det er et varmesystem som ikke bare er bra for miljøet, men også for lommeboken, sier Helene Schoerer, visedirektør i Paris Habitat til avisen.


For å garantere for effektiviseringen i prosjektet er de 20 leilighetene innredet for et varmebehov på 55 kWh per m² i året, mens normen for varmeforbruk i gamle leiligheter er 80 kWh per m2 i året.

Denne oppvarmingsmetoden kan imidlertid ikke alltid benyttes, tilføyer Aurélia Menacer, ansvarlig for klima og energi i RATP:

—Det er to forutsetninger for at systemet skal fungere; boligen og t-banen må ligge nær hverandre og temperaturen på t-banen må være over 18 grader, noe som ikke alltid er tilfelle. For eksempel bidrar flyplass-stasjoner til å redusere temperaturen, og det er også noen togtyper som avgir mindre varme enn andre under bevegelse.


Planlegger flere innovative varmesystemer

Ved to fremtidige stasjoner på linje 14 vil 80 leiligheter bli varmet og kjølt med geotermi.

I 2019 vil Paris Habitat teste gjenvinning av varme fra et datasenter til Free. Serverne som vil bli installert i et gammelt tilfluktsrom vil kunne dekke 80 prosent av varmebehovet, og 50 prosent av varmtvannsbehovet til et bygg med 200 leiligheter. Dette vil medføre at varmeutgiftene per leilighet vil reduseres med 500 euro i året, skriver avisen le Parisien.


 
kilde foto: le Parisien LP/J.Va.
KALENDER