Bilgigant lanserer utslippsfrie biler hos norsk fjernvarmeanlegg
12. juli 2018
Motorjournalister fra hele Europa strømmer denne uka til Akershus Energi Varmes fjernvarmeanlegg utenfor Lillestrøm – for lanseringen av Hyundais to nye utslippsfrie bilmodeller.
Det høres kanskje rart ut at den sørkoreanske bilgiganten bruker et norsk fjernvarmeanlegg til lansering av hydrogenbilen Nexo og elbilen Kona EV, men valget av location er svært bevisst fra Hyundai.

Liker konseptet

For selskapet var på jakt etter et sted som deler de samme visjonene om et utslippsfritt samfunn som elbilsatsingen er en del av. Det fant de i Akershus EnergiPark.
 
- Først og fremst er Norge viktig for oss, for her har dere god infrastruktur for fornybar energi, men også for framtidige drivstoffalternativer, som blant annet hydrogenbiler. Vi valgte Akershus EnergiPark spesielt på grunn av konseptet de har her. Null CO2-utslipp er noe som er veldig viktig for oss, ikke bare på våre egne fabrikker, men også på stedene som produserer drivstoffet bilene våre bruker, sier Florian Büngener som er corporate & brand PR Manager for Hyundai Europa til Romerikes Blad.
 
Akershus EnergiPark er et av Norges mest avanserte fjernvarmeanlegg, med blant annet Norges største solfangerpark tilknyttet. Det produseres også hydrogen i energiparken, som blant annet er blitt omtalt i rapporter fra FNs klimapanel IPPC.
Daglig leder Frank Sagvik i Akershus Energi Varme synes det er stas at Huyindai la europalanseringen av sine nye utslippsfrie biler til hans egen arbeidsplass, Akershus EnergiPark. (Foto: Mike Hillingseter / Romerikes Blad)

Tok over kontorene

Daglig leder Frank Sagvik i Akershus Energi Varme AS synes det er morsomt at bilfabrikanten ville bruke dem, selv om det måtte en del tilrettelegging til for utleiet. 

- De har jo overtatt hele arenaen her. De har bygd egen platting ute på asfalten hvor de besøkende kan slappe av, og det er ingen biler - utenom Hyundai sine egne - som får parkere eller være på forsiden her. Når de også ønsket å bruke kontorlokalet vårt, ryddet vi vekk alt av pc-er, pulter og utstyr for at de skulle få bruke rommet, sier en smilende Sagvik til avisa.

Forespørselen fra Hyundai fikk Sagvik for et par måneder siden. Deretter var delegasjon etter delegasjon innom for å se på stedet, og for å planlegge hvordan det eventuelt kunne se ut.

- Til slutt bestemte de seg for å bruke våre lokaler. Det har vært utrolig mange mennesker involvert i prosessen, de har jo hentet inn egne kokker, det har vært arkitekter innom, de har sine egne eventbyråer og alt ble planlagt på detaljnivå, forteller Sagvik. 

Urban Energi

Foruten anleggets hydrogenstasjon, påpeker Sagvik også hvordan den fornybare varme- og kjøleproduksjonen i AkershusEnergi-park bidrar til å rydde plass i kraftnettet til ladeeffekt for veksten i elbilbruk i området.
 
- Det vi driver med her er urban energi og helt sentralt er samspillet mellom vannbårne løsninger, elektrisitet og hydrogen. Framover vil også bilene inngå i det urbane energisystemet, sier Sagvik.

Fulle av skryt

Büngener skryter på sin side av både anlegget og interessen for utsippsfrie biler i Norge. Interessen er stor også blant europeiske biljournalister, som Hyundai har invitert til lanseringen på Lillestrøm. 

- Over fire dager kommer totalt rundt 180 medier/journalister på besøk hit. Journalistene flys inn, bor på et hotell i Oslo, og får komme ut hit hvor de får være med på en pressekonferanse før de får teste og kjøre bilene selv. Vi er veldig fornøyde med lanseringen så langt, forteller Büngener.
 


Den sørkoreanske bilgiganten Hyundai har overtatt hele Akershus EnergiPark for lanseringen av to nye utslippsfrie bilmodeller denne uken. (Foto: Mike Hillingseter / Romerikes Blad)
KALENDER
22 - 24 mai