Klart for storstilt utbygging av fjernkjølenettet i Gøteborg
8. desember 2017
Göteborg kommune har nå gitt Göteborg Energi grønt lys til å investere 450 millioner kroner i utbygging av fjernkjølenettet i Gøteborg sentrum fram til 2035. Fjernkjølingen vil være basert på elvevann samt overskuddsvarme fra industrien og avfallsforbrenning.
– I sentrale Gøteborg skal flere nye bydeler bygges ut, og for oss er det avgjørende å kunne tilby tilknytning til fjernkjølenettet i takt med byutviklingens behov og etterspørsel.  Akkurat som med fjernvarmen produserer vi fjernkjøling ved å ta vare på energikildene som allerede finnes i Göteborg, som er både smart og effektivt.

Denne investeringen innebærer i praksis at vi bygger sammen nettet til et ringnett som tar hensyn til behovet i hele Älvstaden, sier Alf Engqvist, adm. direktør i Göteborg Energi.

Den totale investeringen er 450 millioner kroner fram til år 2035. Foruten muligheten til å knytte til nye kunder og økt leveransesikkerhet, innebærer utbyggingen av fjernkjøling også redusert miljøpåvirkning, sammenlignet med andre alternativer.

– Alternativet til fjernkjøling er individuelle kjølemaskiner som drives med el. Å benytte elvevann og overskuddsvarme fra industrien og avfallsforbrenning for å produsere kjøling, er betydelig mer bærekraftig. Individuelle kjølemaskiner for leiligheter og lokaler, gir dessuten mer støy i byen, sier Alf Engqvist. (Energinyheter.se)


Kilde illustrasjon: Göteborg Energi
KALENDER
26 - 27 november
22 - 24 mai