Elvestuen: Fjernvarme en del av løsningen
12. mars 2015
Lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V), roser Eidsvoll kommune for sin satsing på biobasert fjernvarme. Torsdag åpnet Elvestuen Mistberget Bioenergi sin nye varmesentral på Råholt.
– Jeg vil gratulere Råholt og Eidsvoll for at dere er en del av løsningen for å redusere klimagassutslipp og den globale oppvarmingen. Det er det store bildet, sa Elvestuen under åpningen.

Den nye varmesentralen er nesten utelukkende basert på lokale skogsressurser og ligger sentralt plassert for å forsyne den pågående utbyggingen på Råholt med fornybar varme.

Riktig på mange plan
– Dette er bra og riktig på veldig mange plan. Jeg har drevet mye med byutvikling jeg også og må si at måten Råholt gjør det på her, er et veldig godt eksempel på hvordan man skal gjøre det, konstaterte Elvestuen, som fikk en grundig gjennomgang av den splitter nye varmesentralen. Det satte han stor pris på.

– Vi som jobber med rammevilkår trenger å få se slike anlegg. For er det ett felt hvor djevelen ligger i detaljene, er det akkurat her, sa Elvestuen

Elvestuen trakk fram den pågående høringen av regjeringens forslag til byggteknisk forskrift (TEK15), som et eksempel på rammevilkår hvor detaljene spiller en stor rolle.

– Det handler ikke om den politiske kampen, men å utøve et håndverk for å treffe riktig. Det gjelder også forholdet mellom TEK15 og fjernvarme, sa Elvestuen.
– Det er viktig at dere holder meg, lokale politikere og andre involvert når dere trenger noen til å trekke i tråder for å få til løsninger, la han til, før han selv tok i et tak under selve åpningen av varmesentralen (se video):Kommunen satser
Eidsvoll-ordfører Einar Madsen (Ap) kunne fortelle av fjernvarmesatsingen er godt fundert i de kommunale planene for området. Råholt, som bare er en drøy halvtime unna Oslo-sentrum med tog, står for det meste av veksten i bolig- og næringsbygg i kommunen.

– Området rundt denne varmesentralen er veldig attraktivt for både næring og boliger. Vi vokser med 2,5 prosent i året i Eidsvoll kommune - og det meste skjer her. Kommunen er en stor kunde og vi har knyttet på mange offentlige bygg. Vi håper flere vil knytte seg på dette anlegget etter hvert, sa Madsen.

Stort løft
For Mistberget Biovarme, og Bioenergi AS som har bistått, er den nye varmesentralen til 14 millioner kroner et solid løft fra den spede starten som "bondevarmeanlegg" i 2009.
– Vi produserte 5 GWh i fjor og forventer en trinnvis økning i takt med utbyggingen, sa daglig leder Trond Hammeren under åpningen.

Allerede forsyner anlegget et titalls store bygg i området. Innen 2016 skal dessuten hundre nye leiligheter knyttes til anlegget. Derfor var det viktig å få på plass ny varmesentral, som ble bygget i fjor høst.

– Den 18 desember var det fyr i pipa første gang. Så har vi ferdigjustert mens anlegget har vært i drift. Det ble ferdig på rekordtid, sa Hammeren.
 


Lederen av Stortingets miljø- og energikomité, Ola Elvestuen (V), fulgte nøye med da dgalig leder Trond Hammeren i Mistberget Biovarme viste fram selskapets nye fjernvarmesentral på Råholt torsdag. (Foto: Trygve Mellvang-Berg / Norsk Fjernvarme)
KALENDER
22 - 24 mai