Overskuddsvarme fra Snø-hall vil komme nabolag til gode
28. januar 2019

Når Vinterparken Snø på Lørenskog står klar i 2020 vil den ikke bare glede ski-entusiaster, men også beboere i nærheten med fornybar varme basert på overskuddsvarme fra kjølemaskinene.

—Varmen skal brukes lokalt i vårt eksisterende fjernvarmenett, men også skihallens nedre del, som består av et næringsbygg, som skal huse butikker, Skiforbundets nye hovedkontor, restauranter og et treningssenter med mer, sier markedsansvarlig Ivan Berg i Akershus Energi Varme til Teknisk Ukeblad.


Og ifølge spesialrådgiver Johan Grinrød i Norsk Energi består løsningen han har foreslått av et varmepumpetrinn som er koblet i kaskade med kjølemaskinene.

—Varmepumpen hever temperaturen på overskuddsvarme fra kjølemaskinene, og energien kan utnyttes til oppvarming av fjernvarmenettet. Vi har designet et system som kan gjenvinne 1500 kW. Varmen leveres til fjernvarmenettet ved 80 grader Celsius, legger han til.


Akershus Energi Varme skal også gjenvinne og levere kjøling til Vinterparken.
—Vi benytter oss også her av kjølemaskinene og varmepumpene for å få en god kjøleløsning, sier Ivan Berg.

– Det blir en kombinert kjøle- og varmesentral, et sirkulært system. Vanligvis ser man på energieffektiviteten til ett og ett bygg, men her kan vi se på et helt område, sier Berg.


Skianlegget vil, når det står klart i 2020, være den eneste innendørsarenaen i verden som har både alpint, freestyle og langrennsløyper, og vil i tillegg inkludere blant annet hotell, serveringssteder, bransjebutikker, undervisningslokaler samt en næringsklynge knyttet til kulde, vinter og snø.Kilde illustrasjon SNØ-hallen Lørenskog Vinterpark
KALENDER